Aktuality

novinky, akcie, zľavy a všetko zo sveta okolo Motomaxxu

motomaxx Racing Team druhýkrát a znova úspešne na 8H Slovakia Ring

Najlepší vytrvalostní jazdci sveta sa stretli 12.5. 2018 na Slovakia Ringu, v rámci preteku 8H Slovakia Ring, ktorý bol zároveň 3. kolom FIM Majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov motocyklov (EWC).

8 hodín dlhé, úžasné a dramatické preteky sa už druhýkrát konali na Slovensku neďaleko Dunajskej Stredy. Vo veľmi teplom slnečnom počasí sa stretlo celkom 34 svetových tímov a medzi nimi aj domáci motomaxx Racing Team s jazdeckým obsadením Knezovič- Ruža- Duchyňa.

Slovenský tím motomaxx Racing Team sa v endurančnom preteku na Slovakia Ringu ukázal už druhýkrát, a aj cez rad nepriaznivých udalostí tím dokázal, že Slováci vedia v tejto disciplíne držať krok so svetovou konkurenciou.

motomaxx Racing Team (# 71) sa po 194 odjazdených kolách umiestnili na peknom 12. mieste vo svojej kategórii, a 27. Mieste celkovo. Stal sa jediným tímom s čisto slovenským obsadením, ktorý došiel do cieľa. 

Čo ich privádza do tak náročného závodu a ako boli spokojní s jeho priebehom, hodnotí Boris Mentel, majiteľ motomaxx Racing Team.

Boris, povedz nám - akú ste mali motiváciu ísť druhýkrát do tak náročného preteku? Prečo to všetko vlastne robíte?

Po debute v minulom roku, sme sa rozhodli, že pretek chceme absolvovať znova. Celý pretek je veľmi náročný ako na techniku, tak na organizáciu, ale popoháňala nás túžba zistiť, kam až by sme to dotiahli, keby sa nič nepokazilo. V roku 2017 sme totiž riešili časovo náročnú technickú poruchu. Závod sme síce úspešne dokončili, ale vedeli sme, že máme na viac. Druhým dôvodom, prečo to robíme je, že chceme, aby bol na svetovom závode konanom na Slovensku tiež Slovenský tím. Aby sa Slovenský divák mal na čo pozerať a komu fandiť. 

 

Príprava na preteky svetovej triedy je určite náročná. Čo všetko obnáša príprava a ako dlho sa všetko chystá?

Hlavné prípravy začali približne 3 mesiace pred pretekmi. Našťastie sme mohli niektoré veci aj techniku ​​použiť z minulého roka, však boli aj veci, ktoré sa dokončovali ešte v posledných hodinách pred samotným eventom. Trebárs dopasovanie nádrže nám dalo dosť zabrať.


Koľko ľudí bolo fyzicky potrebných k organizácii tímu motomaxx pre EWC?

Endurance stojí na tíme a jeho súhre. Na každom členovi tímu záleží. Motomaxx Racing Team má 15 členov, kde každý má svoju funkciu - od manažéra tímu, 3 jazdcov, cez mechanikov, tankovačov, hasičov, kolegov na pit lane, a ďalších ľudí. Jazdec Peter Duchyňa stihol pri všetkom svojom jazdení dokonca aj variť celej tejto hladnej posádke.


Zvolili ste motocykel Kawasaki ZX10-R, čo všetko sa na ňom musí upravovať pre závod EWC v triede Stock?

Všetko podlieha predpisom pre danú triedu. Motor je čistá séria. Upravuje sa podvozok, nádrž, výfuk, elektronika, pridáva sa napr. ovládanie svetiel.


Ako ste museli motorky prispôsobovať s ohľadom na jednotlivých jazdcov?


Nemohol som skoro nič prispôsobiť. Keď máte 3 jazdcov, kde je každý inak vysoký, jeden má 70 kg, druhý 80 kg a tretí 90 kg, ťažko urobíte univerzálny setup podvozku alebo stúpačiek. Musel sa zvoliť jeden setup a ostatní sa mu museli bohužiaľ prispôsobiť.


Aké ste mali ciele pre tento závod?

Dôjsť závod! A nechať sa prekvapiť, kam až to môžeme dotiahnuť.


Aký bol priebeh pretekov z pohľadu tímu v boxe? Čo všetko sa odohrávalo v zákulisí?

Rozhodne lepšie ako vlani, ale pár problémov nastalo. Neodhadli sme pneumatiku, a tá odišla o 1 striedanie skôr, čo nás stálo zbytočný pád. Brzdením sme skrútili 2 kotúče. Zhorel nám výfuk. Tiež nám raz došiel benzín, pretože každý jazdec mal inú váhu a jazdný štýl  v dôsledku čoho sa menila aj spotreba.

Ako hodnotíš celkový výsledok tímu motomaxx?

Som spokojný. Došli sme v poriadku do cieľa. Tím spolupracoval na jednotku. Dôstojne sme reprezentovali Slovensko v motošporte.
 

Čo by si teraz po pretekoch urobil inak?

Pár zmien na technike.  ... a do niektorých vecí by som si nenechal kecať. A do zásoby by som nakúpil viac výfukov :)  


Môžeme sa tešiť na účasť motomaxx Racing Teamu v tomto preteku v budúcom roku?

Nechajte sa prekvapiť. Radi by sme sa zúčastnili zase. Veľmi záleží na tom, či sa podarí zohnať dostatok prostriedkov.

Na záver by som rád poďakoval celému tímu za perfektne odvedenú prácu. Z EWC si všetci odnášame neopísateľné zážitky. Ďakujeme tiež rodinám a fanúšikom za podporu.V neposlednom rade sú tu partneri tímu, bez ktorých by bola naša účasť na pretekoch ťažko realizovateľná.
 

Ďakujeme hlavným partnerom BIO-CIRCLE, TRIPSY, CIKAUTXO A DUERO CLEAN.
Taktiež ďakujeme ďalším partnerom: Polynova, Peterson Technik, Tajpan, Elf, SV Moto Racing, Kerkosand, Agrofarma Budmerice s.r.o., K-Tech a Dunlop.

 

 

klikni pro velký obrázek

Fotogaléria

klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek klikni pro velký obrázek

Máš záujem o produkt?

Chceš objednať vybraný produkt, alebo máš otázku k ponúkaným produktom alebo službám? Napíš nám, budeme ťa obratom kontaktovať.

DOPYTOVÝ FORMULÁR
x

Dopytový formulár

MENO A PRIEZVISKO

E-mail

Telefón

Vaša správa

Budeme Vás kontaktovať v čo najbližšej dobe.

Súhlasím so zásadami zhromažďovaní a spracovaní osobných údajov