Aktuality

novinky, akcie, zľavy a všetko zo sveta okolo Motomaxxu

Prečo nezabúdať na tlmiče a ako často ich servisovať?

Odpruženie má zásadný vplyv na jazdné vlastnosti motocykla. Prečítajte si prečo a ako často je nutné podvozok servisovať.

Prečo sa zamerať na odpruženie?

Úspešní pretekári dobre vedia, aké dôležité je jazdiť na kvalitnom a dobre nastavenom podvozku a nezabúdajú na jeho pravidelný servis. Odpruženie má zásadný vplyv na jazdné vlastnosti motocykla. Kvôli zle fungujúcim tlmičom sa jazda stáva nielen menej istá, ale hlavne menej bezpečná.

 

Aj sériové tlmiče môžu poskytnúť jazdcom skvelú službu. Štandardné odpruženie je však vždy navrhnuté s ohľadom na cenu a kompromis medzi cestným a športovým jazdením. Keď začnete zrýchľovať, prestane vám tento kompromis stačiť. Nedosiahnete tak dobrých výsledkov, ako keď pôjdete na podvozku upravenom a presne nastavenom na svoju váhu, ktorý bude fungovať v celom rozsahu a ponúkne tak istejšiu odozvu.

 

Prečo servisovať tlmiče?

Celý rad jazdcov jazdí na kvalitnom podvozku, ktorý však nefunguje správne len kvôli tomu, že na neho roky nikto nesiahol. Spomeniete si, kedy ste vy nechávali skontrolovať tlmiče? Už je to dávno?

 

Nielen u športovej jazdy je pravidelný servis tlmičov dôležitý. Ak máte staršie športové motorku s tlmičmi, ktoré neboli dlho servisované, začnú vás jazdné vlastnosti motocykla čoskoro limitovať. Čím rýchlejšie idete, tým viac síl pôsobí na rám a podvozok motorky a tieto sily musia byť správne prenesené.

 

Pre dobre fungujúci podvozok je nevyhnutný kvalitný servis tlmičov. Kedže väčšina výrobcov používa u predných tlmičov otvorený Cartridge, olej je v priamom kontakte so vzduchom, ktorý určuje výšku hladiny oleja v tlmiči. Olej sa neustále mieša so vzduchom a je vystavený rôznym teplotám,čo sa časom podpíše na jeho viskozite, čistote a kvalite a je nevyhnutné ho vymeniť.

 

Nakolko má zadný tlmič  olejovú náplň uzatvorenú, olej sa väčšinou po čase zavzdušní kavitáciou, piestik sa cez zavzdušnený olej prepadá a tlmič prestáva fungovať v jeho pôvodnej charakteristike. Preto je pravidelný servis zadného tlmiča nevyhnutný pre jeho správnu funkčnosť.

 

Ako často mám servisovať tlmiče?

Predné tlmiče

  1. Cestovný motocykel/ Sériový podvozok – min. 1x2 roky alebo 20 000 km
  2. Športovný motocykel/ Sériový podvozok- min. 1x rok, 10 000 km
  3. Pretekárský motocykel/ Modifikovaný podvozok lebo Cartridge-  podla doporučenia výrobcu a typu podvozku, obvykle 20 motohodín.

 

Zadný tlmič

  1. Cestovný motocykel/ Sériový podvozok – min. 1x 3 roky nebo 30 000km
  2. Športovný motocykel- min. 1x ročně

klikni pro velký obrázek

Máš záujem o produkt?

Chceš objednať vybraný produkt, alebo máš otázku k ponúkaným produktom alebo službám? Napíš nám, budeme ťa obratom kontaktovať.

DOPYTOVÝ FORMULÁR
x

Dopytový formulár

MENO A PRIEZVISKO

E-mail

Telefón

Vaša správa

Budeme Vás kontaktovať v čo najbližšej dobe.

Súhlasím so zásadami zhromažďovaní a spracovaní osobných údajov